2023. február 4., szombat

Frank Herbert - Csillagkorbács (olvasónapló)

Egy olyan író könyvét olvasni, mint Frank Herbert különleges érzés. Nem csak azért, mert egy nagy név írta, ha nem mert már több, mint ötven éves SCIFI-ről beszélünk, úton a hatodik X felé. A Wikipédia ugyanis 1970-es első megjelenésről szól, és a Szukits magyar kiadásában is 1969-es és 1970-es Copyright szerepel.

Ha kezünkbe vesszük, elménket ráirányítjuk, képzeletünk tér-idején keresztül megszemléljük a Csillagkorbácsot, akkor egy időtlen SCIFI-t látunk magunk előtt. 

A cselekmény nagy vonalakban: "A ​távoli jövőben az emberiség kapcsolatot teremt más, értelmes fajokkal: gowachinokkal, laklakokkal, vrivekkel, panspechikkel és tapriziókkal. Mindezen teremtmények együttesen létrehozzák az Értelmes Lények Konföderációját, mely egyesíti és kormányozza a különböző fajokat. Ám egy idő után a galaxis – zsarnoki demokrácia alatt szenvedő – lakói arra kényszerülnek, hogy felállítsák a SzabotázsIrodát (SzabIrt), amely fékezi a kormányzati gépezetet, és ahol lehet, gátolja annak szertelen tobzódását. 

A SzabIr ügynökeinek jogukban áll szabotálni és zaklatni a kormányzat, illetve a közigazgatás hivatalnokait, valamint a gazdasági élet főszereplőit. Magánszemélyeket azonban tilos háborgatniuk. Jorj X. McKie született bajkeverő, aki éppen emiatt válik a SzabIr egyik legjobb ügynökévé. Lehetetlen feladattal bízzák meg: értelmes párbeszédet kell folytatnia egy kalebánnal, egy teljességgel idegen entitással, aki semmit sem ért, és akit nem lehet megérteni. Meg kell szabadítania attól a könyörtelen és velejéig gonosz hatalomtól, amely a maga szolgálatába állította a lény félelmetes képességeit, és amely végezni akar a világegyetem valamennyi értelmes teremtményével…" A Csillagkorbács fülszövege

Frank Herbert
Ha mondjuk ma egy kreatív hollywoodi filmes SCIFI-t akarna rendezni, méghozzá egy jót, akkor egy az egyben adaptálhatná a Csillagkorbácsot. A könyv ugyanis önmagában egy nagyívű, izgalmas alapsztorival rendelkezik. Van benne szerelem, szex, akció, dráma és világ megmentés. Természetesen ami valószínűbb, hogy vennék a könyvet alapként, eltorzítanák, összecsapnák a felismerhetetlenségig. 

NYOMOKBAN SPOILER VESZÉLY!

A Csillagkorbács világában (ConSentiency universe) sok fajt megismerhetünk és az értelmes lények bonyolult közös Univerzumát, ahol lét kérdés, hogy megtudják egymást érteni az egyedek. A Csillagkorbács egyik fő témája a kommunikáció. Roppant tetszik, ahogy egyetlen kifejezés helyes megértése is a műben sorsfordító jelentőséggel bír. Frank Herbert játékosan, de halálosan komolyan felhívja rá a figyelmet, hogy még a magukat értelmes lényeknek nevezők is hibázhatnak óriásit. Olyan óriásit, hogy egy alapvető hibalehetőségre építhetik az egész létezésüket. Teszem azt csak a játék kedvéért: mi volna, ha mindenki meghalna aki világéletében akár egyszer is benzin/dízel üzemű járművel közlekedett? Ha ez megtörténne egyik napról a másikra, akkor valószínű a Föld népessége jelentősen lecsökkenne. A könyv főhőse McKie hasonló problémával találja szemben magát, csak ugye nagyságrendekkel Univerzálisan magasabb mértékben. A megoldás vagy éppen feloldozás amivel zárja Herbert a könyvet az nagyon tetszik. 

De ne rohanjunk ennyire előre, a főhős nem csak egyedül küzd. Van egy nehezen leírható társa, akin igazából minden múlik. Fannie Mae egy kalebán, aki (ami?) ha meghal vele hal végtelen sok értelmes lény az Univerzumban. Ugyanis ő, Fannie Mae működteti csillagok közötti utazáshoz szükséges portál technológiát. A járműves témánál maradva, ő az akin múlik, hogy holnap munkába, iskolába, boltba, dolgozni mész , vagy csak az ágyban maradsz... vagy sehol sem maradsz többé. Megszűnsz létezni, ha ő nincs. McKie- nek tehát meg kell mentenie Fannie Mae-t, hogy mindenkit megmentsen. És ez szerintem baromira jó alapötlet. 

Az antagonisták, a gonoszok viszont ezt természetesen minden eszközükkel megpróbálják megakadályozni. Kérdés, hogy ez miért jó nekik. Tényleg miért is? Nos, az okaik megvannak rá. Az más kérdés, hogy a "dögöljön meg a szomszéd tehene is" alapvetésen többnyire nincs több ok a népírtásra a könyvben. Jó, van... de anélkül, hogy belemennék a részletekbe, amikor olvastam nekem nem tűnt túl erősnek. Ugyanakkor tény, hogy bizonyára szívesen játszana Istent mindenki a saját bolygóján, főleg ha ezzel a rá irányuló fenyegetéseket is felszámolhatná... 

De még mielőtt teljes értékű spoilereket írnék, illetve a cselekményt 100%-ban, zárnám ezt a bejegyzést. Ajánlom ezt a könyvet minden science fiction rajongónak. Egy bajom volt vele: a vége. Túl hamar véget ért, még szívesen maradtam volna McKie mellett. Elkísértem volna még bíróságra, kávézni, szétnéztem volna még a világában. 

Köszönöm a figyelmet, ha ezt elolvastad. További jó olvasást kívánok neked is! 

A könyv a bejegyzés írásakor itt megvásárolható (nem szponzorált, a Google ezt dobta ki először): 

https://bookline.hu/product/home.action?_v=Frank_Herbert_Csillagkorbacs_A_dosadi&type=20&id=251994 

Írta: Balogh Tamás, 2023. 02. 04.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Frank Herbert - Csillagkorbács (olvasónapló)

Egy olyan író könyvét olvasni, mint Frank Herbert különleges érzés. Nem csak azért, mert egy nagy név írta, ha nem mert már több, mint ötve...